Mersin Üniversitesi’nde İş-Kur’un yaptığı konferansı öğrenciler soruları ile engellediler

Öğrencilerden İstihdam Soruları

Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve İş-Kur’un 19 Mart’ta ortaklaşa düzenlediği Kariyer Günü öğrencilerin soru sorması ile yarıda kesildi. Konuşmamacılar soruların büyük bir bölümünü yanıtlamadı. Etkinlik nedeni ile kampüse çağırılan polisler ise öğrencilerin talebi üzerine rektörlük tarafından geri gönderildi. Etkinlik öncesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr Mehmet İsmail Yağcı geçtiğimiz günlerde darp edilerek gözaltına alınan öğrencilerle görüşerek MÜSİAD’ ın üye kayıtı yaptığından bilgilerinin olmadığını söyledi.

Mersin Üniversitesi(MEÜ)’ de Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu ve İş- Kur Kariyer Günü başlığıyla bir dizi etkinlik hazırlığı yaptı. Çeşitli kamu kurumları ve özel sektör temsilcileri panellerden oluşan etkinlik dizisi için Çiftlikköy Kampüsü’ nde bulunan Uğur Oral Kültür Merkezi’ne geldi. Soru cevap biçiminde kurgulanan etkinlikte öğrenciler sordukları birçok soruya cevap alamadı. Sorular nedeniyle Özel Sektör Ne İster Paneli iptal edildi. Geçtiğimiz günlerde MÜSİAD etkinliğinde yaşanan olaylar nedeni ile rektörlük kampüs içine beş otobüs çevik kuvvet ekibi ve çok sayıda sivil polis girdi ancak öğrencilerin tepkileri üzerine rektörlük tarafından geri çekildiler.

MÜSİAD’ ın üye kayıtı yaptığından bilgimiz yoktu

Etkinlik öncesi öğrencilerle görüşmek isteyen rektör yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı MÜSİAD’ ın pazartesi günü yaptığı konferansta yaşananlardan üniversite yönetiminin rahatsızlık duyduğunu belirtti. Yağcı MÜSİAD’ ın öğrencileri üye yapmaya çalıştığından bilgilerinin olmadığını bu konu ile ilgili araştırma yapacaklarını söyledi. Öğrencilerden demokratik haklarını kullanmalarını fakat Kariyer Günü için hassas olmalarını ve dinledikten sonra soru sormalarını istedi. Öğrenciler ise kampüs içerisinde ki polislerin çıkarılmasını istedi. Talebin kabul edilmesi ile çok sayıda sivil ve resmi polis kampüs dışarısına çıktı.

‘2023’ te kaç işçi atılacak’

Mersin’de Liman Faaliyetleri konu başlığı ile söz alan Ulaştırma ve Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Mersin Liman Başkanı Zafer Gül liman işletmeleri ve içerisinde ki istihdama dair bir sunum gerçekleştirdi. Bunun üzerine Gül’ e limanda ki çalışma koşulları soruldu. Gül sunum sonrası cevaplandıracağını söyledi. Liman başkanına sorulan sorular şöyle;

Limandan atılan işçiler hakkında ne düşünüyorsunuz? 2023’ te kaç işçi işten çıkarılacak?

Serbest bölgede çalışma koşullarını anlatmanızı istiyoruz. Soma, Ermenek ve Torunlar’ da iş cinayetlerinde ölenler özel sektörde çalışıyordu, öğrencileri neden özel şirketlere yönlendiriyorsunuz?

400 ton GDO’lu mısır ve 1.044 ton kaçak et limana sokuldu. İnsanlar kaçakçılık yapıyor diye Roboski’ de öldürüldüler. Peki bu gemileri ne yapacaksınız?

Cevap kısmında soruları yanıtlamak istemeyen Gül; ‘ Öğrenciyken her şeyin sorulabileceğini ama öğrenci değilken bu tür soruların sorulamadığını ve kendi uzmanlık alanı olmadığını söyleyerek kürsüden ayrıldı.

İş-Kur’a çocuk işçiliği soruldu

Sorulara cevap alamayan öğrencilerin cevap isteği üzerine etkinliğe ara verildi. Aradan sonra Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü İş ve Meslek Danışmanı Duygu Pehlivan İş-Kur’ n çalışmalarına dair bilgilendirme yapacağını ve sunumun ardından kendisine soru sorulabileceğini söyledi. Pehlivan öğrencilerin sorduğu bazı sorulara cevap verirken çoğunu yanıtsız bıraktı.

İş-Kur tarafından sağlanan işlerde çalışan işçilerin sigortalarının işveren tarafından karşılanmadığını söyleyen bir öğrenci İşçilerin sigortaları nereden karşılanıyor sorusunu sordu. Soruyu başka bir öğrenci bizlerden alınan vergilerle oluşturulan fondan karşılanıyor. Böylelikle işverene yük olmaması sağlanıyor’ dedi.

Çocuk işçiliğini neden teşvik edildiğini soran bir öğrencinin söylediğini reddeden Pehlivan’ a aynı öğrenci dağıtılan broşürlerde on beş yaş ve üstü vatandaşlara hizmet verildiğinin yazıldığını söyledi.

Terör mağdurlarına imkân sağlıyorsunuz, devlet mağduru olanlara ne tür kolaylıklar sağlıyorsunuz? Sorusu ise cevapsız kaldı.

İstihdam halayı

Diğer soruları dışarıda yanıtlamak isteyen Pehlivan’ ı kürsüden ayrılmasının ardından öğretim görevlileri ile kısa süreli bir tartışma yaşandı, öğrenciler bir süre kürsüye çıkarak soruları kendileri cevaplandırdılar. Etkinlik sonrası sorular nedeni ile iptal edilerek salon boşaltıldı. Öğrenciler ‘sermaye defol üniversiteler bizimdir, işçilerin birliği sermayeyi yenecek ‘ sloganı atarak dışarı çıktılar. Kültür merkezi önünde ise ‘ istihdam halayı’ çekerek dağıldılar.

Kaynak: Mersin Üniversitesi Forumu (FACE)